Προϊόντα  

ΠΡΟΪΟNΤΑ ΤΟΥ ΣΑΠιΓ

Προϊόντα                                                                         Επόμενο Προϊόν

e-ΒΑΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η βάση αυτή στοχεύει στην αναλυτική καταγραφή των παραμέτρων περιγραφής των θεμάτων του ΚΠΓ, οι οποίες έχουν οριστεί μέσα από επιστημονική έρευνα, και στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από την επεξεργασία αυτών των παραμέτρων. Η βάση αποτελείται από τρεις βασικές ενότητες:

Καταχώρηση παραμέτρων περιγραφής των θεμάτων

Βιβλιοθήκες

Εξαγωγή συμπερασμάτων

Καταχώρηση παραμέτρων περιγραφής των θεμάτων: Η εφαρμογή επιτρέπει την εύκολη καταχώρηση ποικίλων παραμέτρων περιγραφής των θεμάτων ανά εξέταση. Προκειμένου να καταχωρηθούν οι παράμετροι περιγραφής των θεμάτων για μια εξέταση θα πρέπει αρχικά να καταχωρηθούν τα στοιχεία της εξέτασης. Κάθε εξέταση προσδιορίζεται μοναδικά από τρία στοιχεία: (1) ημερομηνία, (2) γλώσσα και (3) επίπεδο.

Η καταχώρηση των παραμέτρων γίνεται μέσω ειδικών φορμών ξεχωριστών για τις δραστηριότητες και τα κείμενα δραστηριοτήτων που αφορούν καθεμία από τις τέσσερις ενότητες της εξέτασης (κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου και παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου). Συνεπώς, για κάθε εξέταση του ΚΠΓ υπάρχουν πρότυπα –templates– με τα στοιχεία των δραστηριοτήτων και των κειμένων τους ανά ενότητα. Τα κείμενα συνδέονται με τις δραστηριότητες και προσδιορίζονται μοναδικά με τον αριθμό κειμένου.

Η καταχώρηση των επιμέρους στοιχείων των παραμέτρων γίνεται με επιλογή ενός η περισσοτέρων από ειδικά διαμορφωμένες βιβλιοθήκες. Για παράδειγμα, για τον χαρακτηρισμό του κειμενικού είδους μιας δραστηριότητας επιλέγεται ένα στοιχείο από την προκαθορισμένη βιβλιοθήκη κειμενικών ειδών της βάσης. Υπάρχει δυνατότητα περιγραφής με πολλαπλά στοιχεία, π.χ. λεξικογραμματική, καθώς και χρήση υπερκείμενων κατηγοριών για τη διευκόλυνση των χρηστών.

Η βάση, επίσης, παρέχει τη δυνατότητα καταχώρησης νέων δεδομένων από τις περιγραφές των θεμάτων εξέτασης των νέων εξεταστικών περιόδων καθώς και από τα καινούργια επίπεδα που θα περιληφθούν στις εξετάσεις ΚΠΓ και αυτόματη ανανέωση των συμπερασμάτων μας.

Βιβλιοθήκες: Πίνακες οι οποίοι καταγράφουν τα επιμέρους στοιχεία των παραμέτρων που περιγράφουν τα θέματα. Ο χρήστης κατά την καταχώρηση των παραμέτρων επιλέγει ένα ή περισσότερα στοιχεία από την αντίστοιχη βιβλιοθήκη. Τα στοιχεία των βιβλιοθηκών εμπλουτίζονται από ειδικά εξουσιοδοτημέ­νους χρήστες της εφαρμογής και δεν αλλάζουν από τους απλούς καταχωρητές δεδομένων. Αναλυτικά οι βιβλιοθήκες περιλαμβάνουν επιμέρους στοιχεία για τις εξής παραμέτρους: 

•        Θεματικές
•        Κειμενικά είδη
•        Κειμενικές διεργασίες
•        Ύφος κειμένου
•        Επικοινωνιακοί στόχοι
•        Εξωκειμενικό περιβάλλον
•        Συντάκτης/τρια  κειμένου / Ομιλητής/τρια
•        Αποδέκτης/τρια κειμένου / Ακροατής/τρια
•        Γλωσσικές πράξεις
•        Λεξικογραμματική
•        Γλωσσική επίγνωση
•        Κοινωνικοπολιτισμική επίγνωση

Για την διευκόλυνση στην καταχώρηση, ορισμένες βιβλιοθήκες διαχωρίζουν περαιτέρω τα στοιχεία τους με υπερκείμενες κατηγορίες. Παράδειγμα αποτελεί η βιβλιοθήκη των θεματικών.

Εξαγωγή συμπερασμάτων: Σκοπός της εφαρμογής είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων που επιτυγχάνεται με την καταγραφή και το συσχετισμό διαφόρων παραμέτρων καθώς και την παρουσίασή τους με εύληπτο τρόπο. Τα συμπεράσματα αυτά αφορούν διακριτά ή και συγκεντρωτικά στοιχεία παραμέτρων με κατ’ επιλογή περαιτέρω ανάλυση ανά γλώσσα, επίπεδο, ενότητα και δραστηριότητα. Η παρουσίαση γίνεται είτε με τη μορφή αναφορών (reports) είτε με τη χρήση συγκεντρωτικών γραφημάτων (Pivot tables). Τα είδη συμπερασμάτων είναι τα εξής:

•        Αναφορές που αφορούν τις παραμέτρους περιγραφής των θεμάτων συγκεντρωτικά για όλα τα επίπεδα και όλες τις γλώσσες ή ανά γλώσσα και επίπεδο ξεχωριστά. Με τη χρήση των φίλτρων της Microsoft Access οι χρήστες της εφαρμογής απομονώνουν ή εξαιρούν ενότητες, γλώσσες και παραμέτρους, ενώ μπορούν επίσης να συσχετίσουν διαφορετικές παραμέτρους. Όπως για παράδειγμα συνδυασμός κειμενικού είδους και κειμενικής διεργασίας σε όλα τα επίπεδα και όλες τις γλώσσες.

•        Συγκεντρωτικά γραφήματα (Pivot tables), με τη χρήση των οποίων οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τύπο γραφήματος, στοιχεία παραμέτρων που θα συσχετιστούν, καθώς και επίπεδο ανάλυσης που αφορά γλώσσα, επίπεδο, ενότητα, δραστηριότητα, υπερκείμενη κατηγορία και παράμετρο.

•        Επεξεργασία με εξειδικευμένα προγράμματα –μια εφαρμογή η οποία κρατάει όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στην εξαγωγή συμπερασμάτων σε ειδικά διαμορφωμένο πίνακα, ο οποίος μπορεί εύκολα να εξαχθεί σε μορφή Microsoft Excel – csv αρχείου, και κατόπιν να εισαχθεί σε οποιοδήποτε εξειδικευμένο στατιστικό πακέτο, γεγονός που θα επιτρέψει τη λεπτομερή στατιστική επεξεργασία των δεδομένων.

Προϊόντα                                                                         Επόμενο Προϊόν