Περιγραφή του ΣΑΠιΓ  / Ανάπτυξη αυτοματοποιημένων υποστηρικτικών δομών

Αναπτυξη αυτοματοποιημενων υποστηρικτικων δομων για το ΚΠΓ και εργαλειων για την ψηφιακη εκδοχη του

Περιγραφή του ΣΑΠιΓ                                                            Υποέργο 2

Το φυσικό αντικείμενο του Υποέργου είναι η υλοποίηση και λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) για τις ανάγκες του ΚΠΓ. Η λειτουργία του ΟΠΣ αφορά στις ψηφιακές υπηρεσίες πληροφόρησης και διοίκησης των διαδικασιών του ΚΠΓ προς τους πολίτες, τους υποψηφίους, το προσωπικό διεξαγωγής των εξετάσεων και τις υπηρεσίες του Υπ.Ε.Π.Θ. Στόχος του έργου είναι να ολοκληρώσει, να ενοποιήσει κατά το δυνατόν τις υπάρχουσες λειτουργίες και να εισάγει ή να μεταρρυθμίσει υπάρχουσες διαδικασίες, έτσι ώστε να πετύχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο παρερχομένων ψηφιακών υπηρεσιών, που θα παρέχονται μέσω Διαδικτύου, με κύριο χαρακτηριστικό την ευκολία πρόσβασης και την προσφορά γνώσης, επιμόρφωσης προς υποψηφίους και παράγοντες του ΚΠΓ προωθώντας παράλληλα τη βελτιστοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών του ΚΠΓ και τον περιορισμό των γραφειοκρατικών εμποδίων.  Δηλαδή, να αναπτυχθούν οι υποδομές των πληροφοριακών συστημάτων που είναι απαραίτητες για την πλήρη ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση –όπου  απαιτείται– των  διαδικασιών του ΚΠΓ. Εν συνεχεία, προβλέπεται να υλοποιηθεί πιλοτική δράση ηλεκτρονικών διαγωνισμών (e-tests) με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων στην κατεύθυνση της πλήρους ψηφιοποίησης του ΚΠΓ. Τα υποσυστήματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Υποέργου είναι τα εξής :

Υποσύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού
Υποσύστημα διαχείρισης υλικών
Υποσύστημα διαχείρισης θεμάτων
Υποσύστημα ηλεκτρονικής μάθησης και ψηφιακών δεδομένων
Υποσύστημα διαδικτυακής πύλης
Ε-tests και πιλοτική εφαρμογή ψηφιακών εξετάσεων

 

Υποσύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού

Το υποσύστημα αυτό είναι υπεύθυνο για την διαχείριση των υποψηφίων και όλων των στοιχείων που σχετίζονται με την συγκεκριμένη οντότητα, των αξιολογητών (βαθμολογητών και εξεταστών), των σεμιναρίων μέσω των οποίων θα εκπαιδεύονται και επιλέγονται οι εξεταστές και οι βαθμολογητές καθώς και κάθε άλλου προσώπου που εμπλέκεται σε οποιοδήποτε βήμα της εκτέλεσης και λειτουργίας των εξετάσεων.

Υποσύστημα διαχείρισης υλικών

Το υποσύστημα αυτό είναι υπεύθυνο για την διαχείριση όλων των υλικών πόρων που χρησιμοποιούνται κατά την διαδικασία εκτέλεσης των εξετάσεων. Επίσης, στο παρόν υποσύστημα περιλαμβάνεται και η ενότητα των εξεταστικών κέντρων, τα οποία θα προκύπτουν βάση αλγορίθμου, ύστερα από την μελέτη των ιστορικών στοιχείων των εξετάσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Υποσύστημα διαχείρισης θεμάτων

Το υποσύστημα αυτό θα περιέχει μία βιβλιοθήκη υλικού, που θα περιλαμβάνει το αρχικό – ακατέργαστο υλικό (φωτογραφίες, κείμενα, ερωτήσεις, και ήχους) το οποίο ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνθεση οργάνων μέτρησης και την επιλογή τεστ για τις εξετάσεις.

Υποσύστημα ηλεκτρονικής μάθησης και ψηφιακών δεδομένων

Το υποσύστημα αυτό αποσκοπεί τόσο στην υλοποίηση της ψηφιακής εκδοχής του ΚΠγ με τη μεταφορά σε ψηφιακή μορφή των γραπτών test, όσο και στην κάλυψη των αναγκών για την αυτό-επιμόρφωση εξεταστών, βαθμολογητών, καθώς και την εξοικείωση των υποψηφίων με τις εξετάσεις του ΚΠγ.

Υποσύστημα διαδικτυακής πύλης

Το υποσύστημα αυτό αποσκοπεί στο να αποτελέσει εργαλείο ενημέρωσης του κοινού αλλά και εισόδου στις διαδικασίες του ΚΠγ για κάθε ενδιαφερόμενο. Επίσης, θα αναλάβει την ενοποίηση όλων των υποσυστημάτων που θα σχεδιαστούν και θα αναπτυχθούν, σε ένα ενιαίο λειτουργικό περιβάλλον.

Ε-tests και πιλοτική εφαρμογή ψηφιακών εξετάσεων

Στο πλαίσιο της παραγωγικής λειτουργίας συστήματος και προκειμένου να αξιολογηθούν και να τεκμηριωθούν οι δυνατότητες εφαρμογής της ψηφιακής εκδοχής του ΚΠΓ, θα οργανωθεί πιλοτική δράση ψηφιακών εξετάσεων, η οποία θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από το υπάρχον σύστημα, χωρίς την παροχή πραγματικού πιστοποιητικού. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένο πληθυσμό στόχο σε ένα εξεταστικό κέντρο στην περιοχή των Αθηνών και με περιορισμένο αριθμό υποψηφίων. Για να σχεδιαστούν και να αναπτυχθούν τα ηλεκτρονικά εργαλεία εξέτασης (e-tests) θα αξιοποιηθούν τα υλικά και τα θέματα που θα καταχωρούνται σταδιακά από τις επιστημονικές ομάδες της κάθε γλώσσας στο υποσύστημα διαχείρισης θεμάτων.