Υποέργα του ΔιαΠΕΓ / Υποέργo 16 


Εξωτερική αξιολόγηση του ΚΠΓ
 

Το υποέργο αυτό, λόγω της φύσης του, θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία και εξωτερικών συνεργατών-εμπειρογνωμόνων. Συγκεκριμένα, υιοθετώντας το πρότυπο της ΑΔΙΠ, θα γίνει στη διάρκεια των πρώτων δύο ετών εσωτερική αξιολόγηση με στόχο τη συγκέντρωση των τεκμηρίων που θα επιτρέψουν στη συνέχεια, σε ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων από ευρωπαϊκά ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα, να κάνουν, στο υπόλοιπο του χρόνου υλοποίησης του Υποέργου, εξωτερική αξιολόγηση και να καταθέσουν πόρισμα στο οποίο να περιγράφονται: α) τα κριτήρια αξιολόγησης, β) η διαδικασία που ακολουθήθηκε, γ) οι δείκτες που προέκυψαν και, τέλος, δ) η ερμηνεία των ευρημάτων, συνοδευόμενη από εκτίμηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία του συστήματος πιστοποίησης της γλωσσομάθειας. Για τη σύσταση της ομάδας εμπειρογνωμόνων, που θα είναι κατ’ ελάχιστον τρεις (3), θα γίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω αρμόδιου φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την τελική επιλογή των ατόμων που θα αποτελέσουν την ομάδα εμπειρογνωμόνων θα κάνει η Επιτροπή Συντονισμού του Έργου (ΕΣΕ).

Παρόλο ότι οι εξωτερικοί αξιολογητές ουσιαστικά θα εργαστούν τους τελευταίους μήνες υλοποίησης του Υποέργου, θεωρείται αυτονόητο ότι η επιλογή τους πρέπει να γίνει από το πρώτο εξάμηνο του 2011, έτσι ώστε να συμφωνηθούν μαζί τους οι επιμέρους ιδιότητες του συστήματος ως προς τις οποίες αυτό θα αξιολογηθεί.

Ουσιαστικά, η υλοποίηση του Υποέργου θα μπορούσε να διαιρεθεί σε τρεις χρονικές περιόδους:

α) Στην πρώτη περίοδο οι εσωτερικοί συνεργάτες θα πρέπει να καταγράψουν τα κριτήρια και τις διαδικασίες της αξιολόγησης που συνήθως ακολουθούνται από φορείς μεμονωμένων κρατών (π.χ. QCA, DAR) ή διεθνείς (π.χ. ALTE, ICC), καθώς και κριτήρια που άλλοτε εμφανίζονται στη διεθνή βιβλιογραφία και άλλοτε συνάγονται. Αυτά θα τους επιτρέψουν τη χάραξη ενός πλάνου αξιολόγησης και την ετοιμασία οργάνων συλλογής πληροφορίας, που να είναι κατάλληλα για μέτρηση των μεταβλητών ιδιοτήτων που θα θεωρηθούν κριτήρια αξιολόγησης του συστήματος. Η περίοδος, ή φάση, αυτή υπολογίζεται πως θα διαρκέσει 4 - 6 μήνες.

β) Στη δεύτερη περίοδο θα επιλεγούν και θα κληθούν οι εξωτερικοί αξιολογητές με τους οποίους θα συμφωνήσουν/οριστικοποιήσουν τα κριτήρια και τη διαδικασία, έχοντας ήδη δική τους διαμορφωμένη άποψη. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να γίνει μία «διαπραγμάτευση», στην περίπτωση που οι απόψεις των εσωτερικών συνεργατών και των εξωτερικών αξιολογητών δεν ταυτίζονται. Η δεύτερη αυτή φάση θα έχει μικρή χρονική διάρκεια (1 - 2 μήνες).

γ) Στη συνέχεια, με βάση τα συμφωνηθέντα, οι εσωτερικοί συνεργάτες θα συλλέξουν τα απαραίτητα για την αξιολόγηση στοιχεία και θα τα επεξεργαστούν. Αυτή θα είναι η πλέον χρονοβόρα περίοδος, που θα καλύπτει περίπου 4 εξεταστικές περιόδους του συστήματος πιστοποίησης.

δ) Τέλος, οι εξωτερικοί αξιολογητές θα κληθούν εκ νέου, αυτή τη φορά για να λάβουν γνώση των στοιχείων και να αναζητήσουν, ενδεχόμενα, κάποια συμπληρωματικά αν, τα υπάρχοντα δεν οδηγούν σε σαφή συμπεράσματα. Η περίοδος αυτή τελειώνει με τη σύνταξη μίας έκθεσης ή αναφοράς, για την οποία έγινε ήδη λόγος παραπάνω. Μέρος ή όλη αυτή η εργασία των εξωτερικών αξιολογητών μπορεί να γίνει με τηλεπικοινωνία, ιδιαίτερα αν τα στοιχεία που θα τους δοθούν κριθούν επαρκή.

Το Υποέργο έχει διπλή στόχευση. Αφενός, και κυρίως, ενδιαφέρει ο εντοπισμός αδύναμων σημείων, προς βελτίωση. Αυτός ο στόχος οδηγεί ταυτόχρονα και σε ανάπτυξη μίας επίγνωσης εκ μέρους των βασικών συντελεστών του συστήματος πιστοποίησης, είτε έχουν διοικητικές είτε επιστημονικές ή άλλες ακόμη αρμοδιότητες. Αφετέρου ενδιαφέρει η μαρτυρία ειδικών διεθνούς κύρους και σχετικών με το αντικείμενο, έτσι ώστε να μπορεί το σύστημα να προβάλει την εγκυρότητά του σε διεθνή φόρα, ιδιαίτερα, βέβαια, αν η έκθεση είναι θετική για το σύστημα.

Η παραπάνω γενική περιγραφή του Υποέργου κινείται σε έναν χρονικό άξονα. Τα Πακέτα Εργασίας που ακολούθως περιγράφονται, αντίθετα, χαρακτηρίζονται από βασικές «διαστάσεις» της εγκυρότητας, που δε θα πρέπει, ή δεν μπορούν να λείπουν από τη συνολική αξιολόγηση ενός συστήματος πιστοποίησης. Η παρουσία, με άλλα λόγια, των εξωτερικών αξιολογητών έχει σημασία: α) για τον προσδιορισμό ενδεχόμενων άλλων διαστάσεων, β) για την εξειδίκευσή τους, δηλαδή για τον προσδιορισμό των άμεσα παρατηρήσιμων μεταβλητών ιδιοτήτων από τις οποίες εξαρτάται ή στις οποίες «μεταφράζεται» κάθε διάσταση και, τέλος, γ) για την ιεράρχηση των διαστάσεων, αφού η τελική «ετυμηγορία» δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψη κάθε διάσταση ή, διαφορετικά, κάθε δέσμη μεταβλητών, σε κάποιο ποσοστό ή με κάποιο «δείκτη βαρύτητας».

Επιστροφή στα υποέργα του ΔιαΠΕΓ


 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ